Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ollaan ihmisiksi lokakuussa!

Lisätty 09.10.2016

"Suomeen tulleet turvaa hakevat pakolaiset ovat herättäneet kaksi kansanliikettä. Osa suomalaisista haluaa auttaa hädänalaisia ja osa haluaa karkoittaa heidät.

Itse olen kasvanut maalaistalossa, jonne 1950-luvulla tuli säännöllisesti kulkureita. Heille annettin aina yösija ja ruokaa. Asiasta ei koskaan puhuttu, koska se oli itsestäänselvyys."
-Terttu Kuusela

_ _ _

Ollaan ihmisiksi lokakuussa!


Suomeen tulleet turvaa hakevat pakolaiset ovat herättäneet kaksi kansanliikettä. Osa suomalaisista haluaa auttaa hädänalaisia ja osa haluaa karkoittaa heidät.

Itse olen kasvanut maalaistalossa, jonne 1950-luvulla tuli säännöllisesti kulkureita. Heille annettin aina yösija ja ruokaa. Asiasta ei koskaan puhuttu, koska se oli itsestäänselvyys.

Ihmisyhteisöjen on aina kuulunut auttaa ja suojella heikompia. Muuten niille olisi käynyt huonosti. Lapset kuuluu huoltaa ja suojella.

Maapallon mittakaavassa näin on nytkin. Jos Euroopassa suljemme turvaa hakevat pois rajoiltamme, teemme hyvin pahoin. Se vahingoittaa eniten itseämme.

Suomeen mahtuu vaikka kuinka paljon lisää ihmisiä. Kestävyysvajeemme johtuu paljon pienestä syntyvyydestä.

Tarvitsemme kansainvälisyyttä. Parantuneiden kansainvälisten kontaktien ja kykyjen avulla voisimme alkaa viedä ulkomaille suomalaista koulumallia, ympäristötuntemusta, aineettomia toimintamalleja – aineetonta ja puhdasta vientiä kaikkien hyväksi.

Suomen kirkko on ollut esimerkillinen suhteessa pakolaisiin. Viimeksi piispat ilmoittivat antavansa kirkon suojaa Suomesta karkoituspäätöksen saaneille.

Mutta Suomen hallitus on menettänyt maahanmuuttolinjauksissa minun kunnioitukseni. Sen maaahanmuuttopolitiikka on rasistien sanelemaa. Perheitä ei voi yhdistää, ja se estetään sallimalla perheenyhdistäminen vain erittäin hyvätuloisille.

Irak ja nyt Afganistan on määritelty turvallisiksi maiksi, ja siksi sieltä tulleille ei anneta turvapaikkaa. Puhe siitä, että käännytetyt voivat jostain osasta maita löytää turvaa, on suoraan sanoen potaskaa. Käännytetyt eivät saa turvaa muualta kuin omista yhteisöistään. Kun väkisin ei voi ketään palauttaa, pyritään lupaa vailla olevien elämä tekemään mahdollisimman hankalaksi eväämällä heiltä perusoikeuksia.

Sulkemalla rajamme suljemme uudistumisen ja muutoksen. Jäämme kiehumaan omissa vähäisissä liemissämme.

Jos kiellämme pakolaisilta perustuslain perusoikeudet ja yhdenvertaisuuden, se on tienavaus sille, että ihmisiä voidaan kohdella muulloinkin vailla yhdenvertaisuutta.

Elämme hirveässä sotarikosten maailmassa. Sota on myös ympäristörikos. Syyriassa tehdään sotarikoksia ja tapetaan lapsia.


Terttu Kuusela