Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Rakastuneena naimisiin

Lisätty 06.05.2018

"Kun ulkomaalainen hakee ensimmäistä oleskelulupaa perhesiteen (lue: avioliiton) perusteella Suomeen, hänen tulee suorittaa mainittava maksu dokumentteja käsittelevälle taholle (eli Maahanmuuttovirastolle), toimittaa vihkitodistus ja vastata pinoon lomakkeita. Niissä kysytään mm. kuinka seurustelu on alkanut, milloin, millaista se on ollut ja kuka on halunnut avioitua. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti riitä oleskeluluvan saamiseen. Maahanmuuttovirasto voi kutsua luvan hakijan ja hänen puolisonsa haastatteluun, jossa viranomaiset haluavat tarkentaa suhteen luonnetta. Useita tunteja kestävissä haastatteluissa kysellään kaikkea mahdollista yhteisestä perhe-elämästä, aina niinkin arkisista asioista kuin lempinimistä tai puolison ruokaillessa juoduista juomista jo lomakkeissa annettuihin tietoihin."  
- Eeva Maria al-Khazaali

_ _ _

Rakastuneena naimisiin

 

Asian arkaluonteisuuden takia kirjoitan tästä asiasta yleisellä tasolla ja kuulemieni kertomusten kautta. Tunnen useita pariskuntia, joista mies on ulkomaalainen ja nainen suomalainen. Tämä johtuu osin tänne Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä vuonna 2015. Nuoret tapaavat, rakastuvat ja avioituvat.


Suomessa ei ole tapana sännätä heti avioon, vaan usein seurustellaan jopa vuosia ennen vihkimistä. Islamilaisessa kulttuurissa avioliiton ulkopuolella tapahtuvaa seurustelua kuitenkin pidetään pahana, joten miehet menevät täällä kosimaan hyvinkin pian tapaamisen jälkeen, kovin romanttisin elkein.
Arabiankielisessä kulttuurissa hellyydellä, rakkaudella, romantiikalla ja sen osoittamisella on erityinen paikka. Runolliset lauseet kuulostavat kauniilta ja seurustelukumppanin takia vannotaan vaikka kuoleman nimeen. Nämä ovat vilpittömiä tunnustuksia, jotka eivät usein kuitenkaan vaikuta viranomaisten silmissä niiltä.


Kun ulkomaalainen hakee ensimmäistä oleskelulupaa perhesiteen (lue: avioliiton) perusteella Suomeen, hänen tulee suorittaa mainittava maksu dokumentteja käsittelevälle taholle (eli Maahanmuuttovirastolle), toimittaa vihkitodistus ja vastata pinoon lomakkeita. Niissä kysytään mm. kuinka seurustelu on alkanut, milloin, millaista se on ollut ja kuka on halunnut avioitua. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti riitä oleskeluluvan saamiseen. Maahanmuuttovirasto voi kutsua luvan hakijan ja hänen puolisonsa haastatteluun, jossa viranomaiset haluavat tarkentaa suhteen luonnetta. Useita tunteja kestävissä haastatteluissa kysellään kaikkea mahdollista yhteisestä perhe-elämästä, aina niinkin arkisista asioista kuin lempinimistä tai puolison ruokaillessa juoduista juomista jo lomakkeissa annettuihin tietoihin.


Näin halutaan varmistaa, että kysymyksessä on rakkausavioliitto eikä väärinkäytös maahanmuuttolainsäädännön nimissä. Jo se, että pariskunta on muuttanut yhteen vasta avioiduttuaan - toisin kuin Suomessa yleensä - riittää yhdeksi kielteisen päätöksen perusteeksi. Muita kuulemiani vastauksia ovat mm. se, että asunnossa on asunut muitakin henkilöitä kuin pariskunta itse ja tämän mahdolliset lapset. Jotkut sanovat, että oleskeluluvan saa helpommin jos pystyy esittämään raskaustodistuksen tai pariskunnalla on jo lapsia kun he hakevat lupaa.
Tämäkään ei ole mikään tae, että avioliitto hyväksytään rakkauteen perustuvana avioliittona. On ihmisiä, jotka on lähetetty takaisin kotimaahansa, vaikka perheessä on pieni lapsi tai vauva on syntymässä. Tällöin monet kauniit hetket jäävät elämättä vauva-arjessa.


Tämän kirjoituksen näkökulma on toki synkkä. Ei voida sanoa, että kaikissa tapauksessa päätös on kielteinen. Myönteisen päätöksen myötä Suomessa saa yhden vuoden oleskeluluvan, jonka jälkeen prosessi on läpikäytävä osittain uudestaan. Tässä prosessissa myös oleskeluluvan hakija on maksuvelvollinen. Silloin oleskeluluvan voi saada neljäksi vuodeksi. Myöhemmin usealla on tavoitteena saada Suomen kansalaisuus. Kielteisen päätöksen puolestaan saavat voivat tehdä asiasta valituksen lakimiehen avustuksella, jolloin uuden käsittelyn arvioitu valmistuminen kestää noin 14 kuukautta. Se on pitkä aika odottaa ja elää epävarmuudessa. Voi olla, että sittenkin tulee välttämättömäksi muuttaa pois Suomesta. Kun ulkomaalaisen puolison kotimaa on turvaton tai vaarallinen, ovat vaihtoehdot vähissä. Missä rakkaus otetaan todesta?

 

Eeva Maria al-Khazaali