Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

”Veri-Toppila” on eri Toppila – tämä on Meri-Toppila

Lisätty 04.11.2018

Kirjoitus on kirjoitettu Helsingin sanomien otsikolla: ”Kenenkään ei tarvitse esittää, että menee hyvin, jos ei mene” – ”Veri-Toppilassa” näkyy rikosten koko kirjo, ja se voi nostaa Oulun räikeisiin otsikoihin, 4.11.2018 julkaiseman jutun herättämien ajatusten pohjalta.

 

_ _ _

”Veri-Toppila” on eri Toppila – tämä on Meri-Toppila


Meri-Toppila on lähiö, jolla aidosti on oma identiteetti ja poikkeuksellisen hyväksyvä ilmapiiri. Alueella on runsaasti Alvar Aallon suunnittelemaa arkkitehtuuria, jolla on historiallisesti suuri merkitys.

 

"Kyllä sen näkee, että ihmisillä on vaikeaa. Se on kuitenkin rehellisesti vaikeaa. Kenenkään ei tarvitse täällä esittää, että menisi hyvin, jos ei mene", tuumasi alueen asukas Pia Olkoniemi minulle pari vuotta sitten, kun haastattelin häntä Meri-Toppila All Stars -videolle. Kommentillaan Pia tarkoitti sitä, että omat huolensa ja murheensa pystyy jakamaan, vaikka naapurinsa kanssa. Poikkeuksellista on se, että Meri-Toppilassa on täysin ok vaihtaa ajatuksia vastaantulijan kanssa. Kukaan ei jää katsomaan perään ja ihmettelemään totutusta poikkeavaa sosiaalisuutta. Ehkäpä siksi, että alue on aidosti kansainvälinen. 
Meri-Toppilassa asuu ihmisiä useita kymmeniä eri kansallisuuksia ja vaikka kansainvälisyys näkyy vahvasti, rasismi loistaa poissaolollaan. Se on mielestäni esimerkillistä vielä nykyäänkin, vaikka oikeaan suuntaa ollaan menossa kohtuu hyvää vauhtia joka puolella Suomea. Meri-Toppilassa ei olla enää suvaitsevaisuuden asteella, vaan paljon pidemmällä – yhdessä elämisessä. Kukaan ei ole parempi kuin toinen, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Meri-Toppilaan tullaan ympäri maailmaa ja ihmisten yhteinen nimittäjä on meri-toppilalaisuus.
Nimensä mukaisesti Meri-Toppilan tunnelmaan tuo oman lisänsä meren läheisyys. Miltei jokainen alueen asukas on ylpeä upeasta merenranta-alueesta, joka on monille alueen asukkaille voimavara. Toivottavasti tämä voimavara säilyy, sillä ihan Meri-Toppilan kylkeen on nousemassa hienostoalueeksikin luokiteltu Ranta-Toppila. Rannan puistoalueella toimii myös frisbeegolfpuisto, jossa järjestetään kansainvälisiä frisbeegolf-kisoja. 

Vaikka todellisuus nykypäivänä on toinen, alueen asukkaiden mielestä Meri-Toppilan maine kärsii edelleen pahasti 15-20 -vuotta vanhoista tapahtumista. 90-luvulla ja 2000-luvun alussa alueella oli useita tyhjillään olevia entisiä teollisuusrakennuksia, joihin nuoriso kokoontui rellestämään. Muun muassa tästä tuli omat ongelmansa. Siihen aikaan autojen varastelu ja polttaminen oli yleistä. Nykyään se on harvinaista. 

"Nämä jutut ratsastaa 20 vuotta vanhalla maineella", toteaa alueen asukas Marko Hummastenniemi Hesarin tekemästä ”Veri-Toppila -jutusta”. Myös moni ihmettelee nimitystä ”Veri-Toppila”, kun kukaan ei ole kuullutkaan sitä. Ei alueen asukkaat, eikä muutkaan oululaiset.

Miksi rikoksista ja asumisviihtyvyydestä puhutaan Helsingin sanomissa nyt, kun se olisi pitänyt nostaa esille aikaa sitten. Meri-Toppilan asumisviihtyvyys on noussut sillä, että alueelle on muodostunut yhteisöjä, jotka tekevät töitä alueen eteen tavalla tai toisella – nykyään nämä yhteisöt toimivat yhteistyössä ja se kantaa todellakin hedelmää.  

Alueella on paljon lapsiperheitä ja myös tekemistä lapsille. Alueen toimijoiden yhteistyönä järjestämä koko perheen maksuton tapahtuma Toppilan Tohinat keräsi muutama päivä sitten monta sataa tyytyväistä kävijää. Halloween -teemaisessa tapahtumassa oli ohjelmassa naamiaisten lisäksi muun muassa pihapelejä, yhteisömaalausta, musiikkia, temppurata ja Tulikukka -tulishow. Tapahtumaa oli järjestämässä puolen kymmentä alueen toimijaa. Toppilan Tohinat järjestetään tätä nykyä pari kertaa vuodessa ja se silti on vain pieni osa alueen kaikista tapahtumista. Ne kaikki ovat oikeastaan pääsymaksuttomia matalan kynnyksen tapahtumia, joiden keskiössä on yhdessä tekeminen ja yhdessä oleminen. 
Meri-Toppilassa myös on paljon kerhotoimintaa lapsille, on muun muassa Taidekerho, Mediakerho, Tyttökerho ja Tiedekerhoakin suunnitellaan alkavaksi vuoden 2019 alussa. Kerhojen lisäksi alueen leikkikentät saavat kiitosta lasten vanhemmilta. 
Aikuisempaan makuun on tarjolla Seniorikerho, Ompelukerho ja taiteen työpajoja, joista voitanee mainita Luovan piirtämisen illat, jonka luomaa Sound and vision -konseptia ollaan viemässä Oulun taidemuseolle saakka.  Meri-Toppilassa on liikuntatoimintaa Toppilan Tornadojen toimesta, MLL:n Perhepesä-toimintaa, aktiivinen vanhempainyhdistys, asukastupa Alvari sekä Oulun kaupungin nuorisotoimen nuorisotalo. Alueen koulu tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Lisäksi Meri-Toppilassa toimii Kiipeilykeskus, joka on saanut tunnustusta työstään Alvar Aalto -säätiöltä saakka. Eikä myöskään sovi unohtaa Helluntaiseurakunnan ylläpitämää Toppila Centeriä, joka myös tuo monenlaista sisältöä alueelle.
Väitän, että ei tällaista tapahdu alueella, jonka nimeen voi vääntää veri-etuliitteen ilman kummempaa perustelua.

 

Se, että jotakin aluetta mustamaalataan, on omiaan luomaan ennakkoluuloja sellaisissa ihmisissä, joilla ei ole paremmasta totuudesta tietoa. Ennakkoluulot myrkyttävät helposti ajatuksiamme ja rajoittavat meitä. Toivon, että Meri-Toppilaan ja sen asukkaisiin suhtaudutaan ennakkoluulottomasti, koska alue ja ihmiset ovat todellakin ansainneet sen. Monet, jotka ovat tulleet asumaan alueelle väliaikaisesti, ovat päättäneet jäädä, koska Meri-Toppila on ollut jotakin täysin muuta kuin se, minkä kuvan he ovat etukäteen saaneet. Alueelta pois muuttaneet ihmiset kertovat kaipaavansa takaisin. 

On törkeää syyttää ilman mitään perusteluita Meri-Toppilan ihmisiä rikoksista, jotka tapahtuvat toisella puolella kaupunkia Kaukovainion apteekissa. Meillä Toppilassa on oma lähiapteekki, josta mielipiteitä ei ole kysytty. Myöskään Kaukovainion apteekista kukaan ei osoittele sormella Meri-Toppilaa, vaan nämä mutkat on suoristettu ihan muiden toimesta. 

Totta kai Meri-Toppilassa jaetaan yhteinen huoli Oulun rikoksista, mutta ei se ole sen enempää Meri-Toppilan kuin Kaukovainionkaan asukkaiden syy. Nämä ongelmat eivät ratkea sormella osoittamalla. Syyt ovat niin paljon syvemmällä. Pahoinvoinnista, josta Helsingin sanomien jutussakin mainitut rikokset kumpuavat, on vastuu meillä jokaisella. 
Mielestäni Meri-Toppilan kulttuuri on ennemminkin omiaan vähentämään rikoksia kuin lisäämään niitä. Täällä osataan tukea toinen toistamme, jopa aikana, kun muut eivät meitä huomaa. Täällä ei osoitella sormella. Täällä kaveria autetaan hädässä. 

 

Alla vielä muutamia alueen asukkaiden kommentteja, joita kirjoitettiin Facebookin Toppila -ryhmässä Helsingin sanomien jutun yhteydessä. Huomioitavaa lienee myös se, että yhtään kommenttia lehtijutun paikkansapitävyyden puolesta ei tullut.

Lisää alueen ihmisten mielipiteitä ja tekemistä voi katsoa myös Kulttuurivoimala – Culture Power Station ry:n tuottamasta Meri-Toppila All Stars -videolta. 

 

"Meillä on täällä palvelut lähellä ja aivan tosi upeat ulkoilumahdollisuudet!"

 

"Olen asunut Meri-Toppilassa samassa asunnossa yli 6 vuotta. Vaikka olen mihin aikaan ollut koiran kanssa lenkillä, olen aina saanut olla rauhassa. Pysyy vuokrat kohtuu hintaisina, tykkään asua Meri-Toppilassa, ei ole mitään moitittavaa. Hyvät ulkoilureitit koiran kanssa.
Tykkään ja viihdyn Meri-Toppilassa enemmän kuin Kaakkurissa"

 

"Minä olen poikani kanssa asunut vuodesta 2012 asti Meri-Toppilassa ja nyt on neljäs asunto menossa ja jokaisessa asunnossa on ollut rauhallista asua. Nyt mulla on takapiha missä kaikenlaisia tavaroita ja ne on saanut olla rauhassa, eli ei ole varkaat vieneet. Se on hyvä kun täällä Toppilassa maineensa takia halvemmat vuokrat mitä muualla. Lapsi on saanut liikkua rauhassa Meri-Toppilassa ja itse myöskin."

 

"Täällä asuu aivan tavallisia työssäkäyviä veronmaksajia."
Sami Hänninen, varapuheenjohtaja
Kulttuurivoimala - Culture Power Station ry