Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vieraana kielletyllä maalla

Lisätty 22.11.2016

"Rajalla oli vaikeuksia. Ulkomaalaiset eivät juurikaan matkusta Donetskin kansantasavaltaan (DNR). Ensimmäinen suomalainen turistiryhmä herätti syystä hämmennystä. Raja-asemalla Venäjän rajavartijat tekivät työn myös Donetskin kansantasavallan puolesta."
- Leena Hietanen

_ _ _

Vieraana kielletyllä maalla

 

Kun Amerikassa on nyt karkotettu Pirulla Saatana, rohkenen minäkin tehdä tunnustuksen. Kävin kesällä paikassa, josta ei saa puhua: Donetskin kansantasavallassa Itä-Ukrainassa.
 

Donald Trumpin valinta Amerikan presidentiksi paljasti läntisen median täydellisen todellisen tajun puutteen. Myös niin sanottu ”Venäjän informaatiosota” sai uuden sisällön. Kaikki, mikä ei sovi valtamedian todelllisuuskäsitykseen, on Venäjän propagandaa. Jokainen, joka kyseenalaistaa länsimedian syöttämän propagandan, on turvallisuusuhka ja Venäjän trolli.

 
Meitä suomalaisia Venäjän trolleja, 12 kappaletta, lähti kohti Donetskia heinäkuun alussa. Matkustimme junalla Moskovaan, josta otimme bussin Donetskiin, Itä-Ukrainaan. Edessä oli 22 tuntia bussimatkaa moottoritietä pitkin kohti Rostovia.  Yön aikana jatkuva valomeri kiemurteli moottoritietä kuin käärme. Se paljasti, ettei Venäjä ole lähelläkään taloudellista romahdusta. Tavaraa kulki etelän pelloilta pohjoiseen jatkuvalla syötöllä. Venäjän arot olivat yölläkin kauniita ja muistuttivat siitä, että Venäjä on laaja ja avara maa.

 

Bussimatkustaminen oli kokemus sinänsä. Hintaa 1200 kilometrin matkalle tuli 35 euroa. Jokainen paikka oli myyty. Bussiemäntä johti matkustajia pataljoonan komentajan auktoriteetilla. Kovaääninen keskustelu oli kiellettyä, koska joku saattoi yrittää nukkua. Venäläiseen tyyliin kaikki matkustajat kunnioittivat toisen matkustajan mukavuutta. Puhe oli vaisua, eväitä syötiin hillitysti. Taukopaikoilla käyttäydyttiin kurinalaisesti. Kun emäntä komensi palaamaan bussiin, hänen ei tarvinnut tehdä sitä kahta kertaa. Eräs trolli ihaili, miten venäläisillä on tallella Neuvostoliitosta peräisin oleva kyky järjestäytyä ja olla kollektiivinen. Bussimatka sujui kuin hyvin harjoiteltu koreografia.


Rajalla oli vaikeuksia. Ulkomaalaiset eivät juurikaan matkusta Donetskin kansantasavaltaan (DNR). Ensimmäinen suomalainen turistiryhmä herätti syystä hämmennystä. Raja-asemalla Venäjän rajavartijat tekivät työn myös Donetskin kansantasavallan puolesta. Viisumiin ei tullut merkintää poistumisesta Venäjän federaation alueelta. Se kertoo omalla tavallaan siitä, että Venäjä de facto pitää Ukrainasta eronneita Donetskin ja Luganskin kansantasavaltoja omana alueenaan. DRN:n jakama passi kelpaa Venäjällä matkustusdokumenttina. On tavallista, että donetskilaisilla on kolme passia: Venäjän, Ukrainan ja Donetskin kansantasavallan passit. Vaikka DNR:n passilla pääsee Venäjälle, Venäjä ei virallisesti ole tunnustanut kansantasavaltoja.

 

Suomalaisessa lehdistössä Itä-Ukrainan kansantasavaltoja kutsutaan kapinallisiksi. Alueella väitetään olevan Venäjän joukkoja.

Suomalainen turistiryhmä ei nähnyt merkkejä Venäjän armeijasta.  Rintamalinjalla käynnin yhteydessä ryhmälle esiteltiin ukrainalaisilta joukoilta saatuja sotasaaliita. Ulkomaalaisten vapaaehtoissotilaiden komentaja Aleksi Markov totesi, että jos hänellä olisi käytössään Venäjän armeijan joukot, hän olisi ollut Kiovassa jo kauan sitten.

 

Itä-Ukrainan sodan (2014-2015) jäljet näkyivät kaikkialla. Hienot moottoritiet olivat pommitusten jäljiltä perunapeltona, sillat kadonneet taivaan tuuliin ja talot raunioina. Ihmiset sen sijaan olivat varsin luottavaisia tulevaisuuteen ja yksimielisiä. Ukrainan osana alueet eivät kykene enää näkemään itseänsä. 

Kuten Trumpin voiton kohdalla, länsimedia tuli yllätetyksi, koska se oli sitoutunut puolustamaan arvoja, joiden se näki toteutuvan Hillary Clintonin ja hänen liittolaistensa kautta. Se puoli halusi sotaa Venäjän kanssa. Se maailma, joka ei halua sotaa Venäjän kanssa, on heidän vihollisensa. Se maailma löytyi Itä-Ukrainasta, Donetskista. Ja se oli aivan muuta kuin mitä lehdistä luemme. 

 

Teksti ja kuvat: Leena Hietanen