Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Blog it

 

 

Pääkirjoitus

 

Elämme yhteiskunnassa murrosten aikaa, joka merkitsee sekä epävarmuutta että jatkuvaa muutosta. Miten voimme vaikuttaa ympärillämme velloviin tapahtumiin? Yksi keino on kertoa oma mielipiteensä ja esitellä tulevaisuuden vaihtoehtoja. Haluamme käynnistää ja ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua.

 

Tämän palstan tarkoituksena on tarjota kritiikkiä, arviointeja ja toivottavasti myös vaihtoehtoja. Palsta ei ole vaikeaselkoista teoriaa eikä kevyttä pintaliitoa - huumori, ironia ja satiiri on sallittua.  Tavoitteemme on tuoda esiin analyysia, yhteiskuntakriittisia ja vaihtoehtoisia näkökulmia. Haluamme käsitellä vakavia asioita ironian, huumorin ja kriittisen tarkastelun keinoin. Sen kirjoituksissa ovat keskeisellä sijalla analyysi, yhteiskuntakriittisyys, yleistettävyys ja eri näkökulmat.

 

Blogien sisältöinä ovat ihmisten ajatukset ja kokemukset ajankohtaisista asioista. Blogissa voidaan käsitellä paikallisia kysymyksiä, mutta tavoitteena on löytää aiheista laajempia yhteiskunnallisia yleistettävyyksiä. Kirjoituksiin liittyy kuitenkin kytkentä yhteiskuntaan, taiteisiin ja kulttuuriin. Kyseessä ei siis ole sumean median temmellyskenttä, vaan kriittiseksi keskustelufoorumiksi tarkoitettu alustusten palsta. Keskustelu on osa kulttuuria ja demokratiaa.

 

Olemme kutsuneet kirjoittajia palstalle eri puolilta Suomea. Näiden äänien takana on vankkaa kokemusta ja ammattitaitoa. Blogipalstalle voi myös tarjota kirjoituksia. Palstalla on toimituskunta, jonka tehtävänä on toimia myös moderaattorina. Toimituskunta tarjoaa myös kielenhuollollista apua. Jos olet epävarma kirjoittamisen osaamisestasi, saat apua toimituskunnalta. Tällöin tekstisi luetaan ja kieli huolletaan. Muutettu teksti lähetetään sinulle luettavaksi ja hyväksyttäväksi, jonka jälkeen se julkaistaan palstalla. Toimituskunta pidättää myös oikeuden päättää tekstien julkaisemisesta. Kaikki tekstit julkaistaan kirjoittajien oikeilla nimillä. Kirjoittajalta pyydetään myös kirjoittajan lyhyt esittely.

 

Toimituskunnan puheenjohtaja ja palstan päätoimittaja on yhdistyksen puheenjohtaja Sami Hänninen. Toimituksen toimitussihteeri on Pirjo Haikala. Toimituskuntaan kuuluvat lisäksi Pirjo Roponen-Lunnas sekä Kari Lunnas ja tarvittaessa se voi kutsua mukaan sisältöä tarkistavan asiantuntijan.

 

Kirjoitusehdotuksia ja kirjoituksia otetaan vastaan sähköpostilla osoitteessa media(at)kulttuurivoimala.fi.

 

Sami Hänninen  - puheenjohtaja
Kulttuurivoimala - Culture Power Station ry 

Maahanmuuttajana Virossa

Lisätty 04.01.2019

Oltiinpa missä maassa tahansa, ehkä kaikkein tärkeintä maahanmuuttajan viihtymisen kannalta on kontaktit paikallisten asukkaiden kanssa.

Pirjo Roponen-Lunnas

Lue kokonaan »

”Veri-Toppila” on eri Toppila – tämä on Meri-Toppila

Lisätty 04.11.2018

Kirjoitus on kirjoitettu Helsingin sanomien otsikolla: ”Kenenkään ei tarvitse esittää, että menee hyvin, jos ei mene” – ”Veri-Toppilassa” näkyy rikosten koko kirjo, ja se voi nostaa Oulun räikeisiin otsikoihin, 4.11.2018 julkaiseman jutun herättämien ajatusten pohjalta.

 

Lue kokonaan »

Rakastuneena naimisiin

Lisätty 06.05.2018

"Kun ulkomaalainen hakee ensimmäistä oleskelulupaa perhesiteen (lue: avioliiton) perusteella Suomeen, hänen tulee suorittaa mainittava maksu dokumentteja käsittelevälle taholle (eli Maahanmuuttovirastolle), toimittaa vihkitodistus ja vastata pinoon lomakkeita. Niissä kysytään mm. kuinka seurustelu on alkanut, milloin, millaista se on ollut ja kuka on halunnut avioitua. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti riitä oleskeluluvan saamiseen. Maahanmuuttovirasto voi kutsua luvan hakijan ja hänen puolisonsa haastatteluun, jossa viranomaiset haluavat tarkentaa suhteen luonnetta. Useita tunteja kestävissä haastatteluissa kysellään kaikkea mahdollista yhteisestä perhe-elämästä, aina niinkin arkisista asioista kuin lempinimistä tai puolison ruokaillessa juoduista juomista jo lomakkeissa annettuihin tietoihin."  
- Eeva Maria al-Khazaali

Lue kokonaan »

Kuin veljet: irakilaisten turvapaikanhakijoiden arki

Lisätty 27.04.2018

"Lähipiiriini on kuulunut viimeisten vuosien aikana kaveriporukka, jotka ovat irakilaisia turvapaikanhakijota. Olen elänyt mukana tämän porukan kanssa suruissa, murheissa ja arjen riemuissa. Olen seurannut vierestä useiden kielteisten turvapaikkapäätösten saapuessa ja ollut mukana niin lääkärillä, sosiaalityöntekijällä, poliisilla kuin asianajajallakin - jos joku on joskus minua tarvinnut."
- Eeva Maria al-Khazaali

Lue kokonaan »

Vieraana kielletyllä maalla

Lisätty 22.11.2016

"Rajalla oli vaikeuksia. Ulkomaalaiset eivät juurikaan matkusta Donetskin kansantasavaltaan (DNR). Ensimmäinen suomalainen turistiryhmä herätti syystä hämmennystä. Raja-asemalla Venäjän rajavartijat tekivät työn myös Donetskin kansantasavallan puolesta."
- Leena Hietanen

Lue kokonaan »

Oulussa on hienoja patikkareittejä metsäretkille

Lisätty 06.11.2016

"Oulussa on viime vuosina käyty voimakastakin keskustelua tuleeko rakentamattomia metsiä jättää kantakaupungin tuntumaan (esim. Hietasaari) tai tarvitaanko suojeltuja metsiä 20 kilometrin säteellä keskustasta (Sanginjoen ulkometsän suojelukysymys). Toivoisinkin, että entistä useampi oululainen lähtisi tutustumaan Oulun lähistön mukaviin retkeilypolkuihin esimerkiksi Sanginjoelle ja Pilpasuolle."
- Kalle Hellström

Lue kokonaan »

Ollaan ihmisiksi lokakuussa!

Lisätty 09.10.2016

"Suomeen tulleet turvaa hakevat pakolaiset ovat herättäneet kaksi kansanliikettä. Osa suomalaisista haluaa auttaa hädänalaisia ja osa haluaa karkoittaa heidät.

Itse olen kasvanut maalaistalossa, jonne 1950-luvulla tuli säännöllisesti kulkureita. Heille annettin aina yösija ja ruokaa. Asiasta ei koskaan puhuttu, koska se oli itsestäänselvyys."
-Terttu Kuusela

Lue kokonaan »

Hietasaari-liikkeen kannanotto

Lisätty 29.06.2016

"Yhteisöllistä elämää Hietasaaressa kirja esittelee saaren nykyistä monimuotoista virkistystoimintaa. Kirja esittelee rakennuskantaa ylläpitäviä yhteisöjä ja yksityishenkilöitä, vapaa-ajan toimintaa saaressa ja nykyisiä matkailuyrittäjiä."
- Raija Lähdesmäki

Lue kokonaan »

Pakolainen tulee taloon

Lisätty 04.05.2016

"Kun pakolaisia alkoi viime syksynä virrata Kemin kautta Suomeen, talomme Helsingissä jakautui kahtia. Puolet maltalaisista halusivat ryhtyä pakolaisten auttajiksi, puolet vaikenivat. Talon suljetussa facebook-ryhmässä syntyi kiivas keskustelu siitä, miten pakolaisia olisi parasta auttaa."
- Leena Hietanen

Lue kokonaan »

Kankaasta solmituista palloista ja lasinsirpalein päällystetyistä muureista

Lisätty 05.04.2016

"Olen käynyt Tansanialaisessa vuoristokylässä, jossa ei vielä tuolloin ollut sähköä. Ihmiset elivät omavaraisesti. Jos he eivät itse viljelleet riisiä, he saivat sitä naapurilta. Jos he kasvattivat bataattia, he antoivat sitä niille kyläläisille, jotka kasvattivat perunaa."
- Riikka Palander

Lue kokonaan »