Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hietasaari-liikkeen kannanotto

Lisätty 29.06.2016

"Yhteisöllistä elämää Hietasaaressa kirja esittelee saaren nykyistä monimuotoista virkistystoimintaa. Kirja esittelee rakennuskantaa ylläpitäviä yhteisöjä ja yksityishenkilöitä, vapaa-ajan toimintaa saaressa ja nykyisiä matkailuyrittäjiä."
- Raija Lähdesmäki

Yhteisöllistä elämää Hietasaaressa kirja esittelee saaren nykyistä monimuotoista virkistystoimintaa. Kirja esittelee rakennuskantaa ylläpitäviä yhteisöjä ja yksityishenkilöitä, vapaa-ajan toimintaa saaressa ja nykyisiä matkailuyrittäjiä.  Hietasaareen kohdistuu monia käyttöpaineita. Alueelle ollaan laatimassa kahta asemakaavaa, joiden myötä sinne tulisi paljon uutta matkailurakentamista. Saari on jo Oulun kesämatkailun ykköskohde Nallikarin uimarantoineen ja leirintäalueineen sekä yhdistysten laajan yhteisöllisen toiminnan muodossa. Hietasaari on luonnoltaan Oulun monimuotoisimpia alueita. Iso joukko oululaisia virkistäytyy saaressa monin tavoin.

 
Kirjassa päästään tutustumaan tähän mielenkiintoiseen saareen pintaa syvemmälle. Arkkitehti ja suosittu Oulu-opas Kaarina Niskala valottaa saaren vaiheita oululaisten kesäparatiisina ja kirjallisuuden dosentti Kari Sallamaa kertoo saaren oman kirjailijan Tatu Vaaskiven tarinan. Lukija voi kurkistaa myös noin 10 huvilan elämään. Näitä suojeltuja rakennuksia ylläpitävät erilaiset oululaiset yhteisöt ja yksityiset tahot. Saaren 60 jäljellä olevasta huvilasta noin 30 on yhteisöjen ylläpitämiä.

Oman osansa kirjassa saavat saaren taiteilijat ja yhteisöllinen viljely. Myös merellinen Hietasaari on esillä ja kolme aktiivista pursiseuraa, melojat ja muut vesiurheilun harrastajat esittäytyvät. Niin ikään saaren luontoon ja kulttuuriarvoihin sopivia käytön vaihtoehtoja pohditaan. Luonnon merkitys ihmisen henkiselle ja fyysiselle terveydelle on tunnustettu ja suomalainen luonnonrauha on löydetty myös ulkomailla ja matkailu nojaa jo suurelta osin luontokokemuksiin.

 

Hietasaari on mielestämme liian arvokas uhrattavaksi massaturismia palveleville rakennetuille huvitoiminnoille ja lisäasuntorakentamiselle. Koko saaren (Toppilansaari, Mustasaari, Hietasaari, Vihreäsaari) kehittämistä on mietittävä kokonaisuutena. Nykyisiä kaavasuunnitelmia tarkastellessa vaikuttaa siltä, että saarta rakennetaan useilla erillisillä asemakaavoilla kaupunkimaiseen asuun. Maakunnallisesti arvokkaan alueen suunnittelussa näkyy pääosin suurten matkailuyritysten toiveet. Laaja asiantuntemus on tarpeen monimuotoisen kulttuuriympäristön jalostamiseksi oululaisten, matkaajien, lastemme ja lastenlastemme tarpeita vastaavana lähiluonto- ja virkistysalueena pääosin nykyisiä toimintoja ylläpitäen ja kehittäen. Kirja tarjoaa näkökulmia vaihtoehtoisesta, luonto- ja kulttuuriarvot huomioivasta kehittämisestä.

 

Hietasaari on kantakaupunkilaisille mitä arvokkainta lähiluontoa, helposti saavutettava ja monipuolinen virkistyskohde. Se on merkittävä virkistysalue myös koko Oululle ja sen vieraille. Se on kaunis esimerkki rehevästä jokisuistosta, jossa on nähtävissä maankohoamisrannan vyöhykkeinen kasvillisuuden kehitys, ilmiö, joka on maailmanlaajuinen erikoisuus. Hietasaari on kulttuurihistoriallisestikin Oulun arvokkaimpia paikkoja, jossa on merkkejä monesta ajallisesta kerrostumasta, kuten menneestä huvilakulttuurista ja vilkkaasta satamatoiminnasta purjealuskaudelta. Nykyajan oululaiselle Hietasaari on ennen kaikkea rauhallinen henkireikä ja aistinautinto.

 

Hietasaari-liike on suuri joukko yksityisiä ihmisiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä, jotka vaalivat Hietasaaren luonnontilaa ja kulttuuriarvoja niin oululaisten ja muiden ihmisten yhteisenä ja rauhallisena virkistysalueena kuin myös monimuotoisena luontokohteena.

 

Raija Lähdesmäki

 

Issuu: https://issuu.com/minunhietasaareni2/docs/hietasaari_vol2-issuu