Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Pakolainen tulee taloon

Lisätty 04.05.2016

"Kun pakolaisia alkoi viime syksynä virrata Kemin kautta Suomeen, talomme Helsingissä jakautui kahtia. Puolet maltalaisista halusivat ryhtyä pakolaisten auttajiksi, puolet vaikenivat. Talon suljetussa facebook-ryhmässä syntyi kiivas keskustelu siitä, miten pakolaisia olisi parasta auttaa."
- Leena Hietanen

Kun pakolaisia alkoi viime syksynä virrata Kemin kautta Suomeen, talomme Helsingissä jakautui kahtia. Puolet maltalaisista halusivat ryhtyä pakolaisten auttajiksi, puolet vaikenivat. Talon suljetussa facebook-ryhmässä syntyi kiivas keskustelu siitä, miten pakolaisia olisi parasta auttaa. Osa oli valmis hätämajoittamaan pakolaisia yhteisiin tiloihimme. Olohuoneesta rakennettiin jo nukkumatilaa kymmenille pakolaisille. Innnostuneimpia olivat talon nuoret perheet ja muutamat eläkkeellä olevat naiset.

Hanke kilpistyi lopulta kysymykseen, miten heidän liikkumisensa mahdollistetaan talossa, jossa kaikki yhteistilat avautuvat sähköisesti? Liian moni piti turvallisuusriskinä sitä, että talon yhteisissä tiloissa kulkee ihmisiä, jotka eivät tunne talon tapoja ja eivät ehkä osaa arvostaa meidän yhteisiä hankintojamme.

Kun nuoret, suvaitsevaiset asukkaat innostuivat pakolaisista, vastaavasti varovaiset ja kyyniset asukkaat alkoivat pohtia, miten pakolaiskysymys tulee jakamaan sekä yhteisötalon että koko Suomen. Pakolaisiin kriittisesti suhtautuvat äänet tulevat kaikki satamaan ”natsien” laariin, kun edistyksellinen työväenliike ei kykene tarjoamaan älymystölle yhteiskunnallisesti hyväksyttyä tapaa turvata hyvinvointivaltiota ja työväestön etuja. Porvaristo taas innostuu aina pakolaisista, kun monikulttuurinen yhteiskunta näyttää melkein Amerikalta.  

Syksyllä talomme olohuoneessa kokoontui Refugees Welcome Finland - yhdistys. Keväällä ryhdyimme kotouttamaan pakolaisia. Odotimme yhteiskeittiöömme viittä työtä kaipaavaa irakilaista. Ensimmäinen kerta epäonnistui. He eivät löytäneet perille. Lopulta saimme yhden, Alaan.

Ala oli ollut ensin vastaanottokeskuksessa Kemijärvellä, mutta saanut helmikuussa toivomansa siirron Helsinkiin. Hän oli ammatiltaan kokki.

Yhteiskeittiömme ei maksa meidän omille vapaaehtoisillemmekaan mitään palkkiota ruuan laitosta, joten Ala on samoilla ehdoilla apunamme. Hän on osallistunut pääkokkien opastuksella tekemään erilaisia keittiön töitä, salaatteja, jälkiruokia ja paistanut kerran silakoita. Joskus hän on todellinen pelastava enkeli kaiken kiireen keskellä. Ongelma on yhteisen kielen puute. Ala ei juurikaan puhu englantia. Hänellä ei ole myöskään vielä turvapaikkapäätöstä. Kykenemme ainoastaan korvaamaan hänelle matkat hänen majapaikastaan keittiöömme.

Mutta yksi pakolainen tuli. Hyvä alku.

 

Leena Hietanen 

 

 

 

 

Leena Hietanen (s. 1956) asuu yhteisötalo Maltassa Helsingin Jätkäsaaressa. Hän on ammatiltaan toimittaja. Maailmankatsomukseltaan hän on konservatiivi, joka ihailee 1960- ja 1970-lukujen marksilaista humanismia, kun kollektivismi oli ihmisoikeus. Hänen mottonsa on: kommunismi on aikuisuutta.