Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Silo Day

Lisätty 26.06.2018


Lauantaina 16.6.2018 järjestettiin Toppilassa ulkoilmatapahtuma Silo Day. Silo Day on jatkumo Silo’s Open Daylle, joka on ollut vuosittainen tapahtuma Oulun Meri-Toppilassa. Silo’s Open Dayn tarkoituksena oli avata Alvar Aallon suunnitteleman siilorakennuksen ovet ihmisille kulttuurin merkeissä. Siilossa on ollut sisällä vuodesta toiseen taidenäyttelyjä, erilaisia luovan tekemisen työpajoja, elävää musiikkia, ynnä muuta kulttuuriin liittyvää toimintaa.


KUVA: STUDIO SIILO - KULTTUURIVOIMALA RY / LOTTA NURKKALA

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ulkona. Siilon katto vuotaa ja sen sisätilat ovat vaurioituneet siihen kuntoon, ettei sen ovia enää voida avata yleisölle. Kaupungin kanssa on käyty keskustelua siilon kunnostamisesta jo vuodesta 2009, mutta nämä keskustelut eivät ole vielä tuottaneet tulosta, jotta siilo olisi saatu kuntoon. Alvar Aallon 30-luvulla suunnittelema rakennus on kulttuurillisesti tärkeä, suojeltu Meri-Toppilan maamerkki, eikä sen purkaminen tule kysymykseen. Esimerkiksi arkkitehtiopiskelijat ulkomailta asti käyvät aika-ajoin katsomassa siiloa.

Muun muassa näillä sanoilla tapahtuman avaa aloituspuheessaan Kulttuurivoimalan varapuheenjohtaja Sami Hänninen. Hänninen muistuttaa yleisöä siitä, että Silo Day ei ole vain Kulttuurivoimalan järjestämä tapahtuma, vaan yhdessä tekemisen ja vaikuttamisen tulos. Mukana Silo Dayta järjestämässä ovat olleet Toppilan Sale ja sitä kautta Arina, Toppilan asukastupa Alvari, Oulun Kiipeilykeskus, Oulun Frisbeeseura sekä Oulun kaupunki. Yhdessä tekeminen, hauskanpito ja tapahtumien järjestäminen onkin Hännisen mukaan jopa kulttuurisiilon kuntoa tärkeämpi asia. 


KUVA: STUDIO SIILO - KULTTUURIVOIMALA RY / LOTTA NURKKALA


Sää on osunut tapahtuman kantilta kohdilleen ja Toppila kylpee leppeässä auringonpaisteessa. Paikalla on elävää musiikkia, kirpputoripöytä sekä erilaisia työpajoja. Aktiviteettina paikalla on muun muassa frisbeegolfia. Hyvätuulinen Tuula Naskali Kulttuurivoimalan seniorikerhosta vetää paikalla crocsin heittoa lapsille. Tapahtumapäivän ajan viereinen Oulun kiipeilykeskus avasi ihmisille ovensa tutustumiskiipeilyn merkeissä alennettuun hintaan. Virvokkeiden ja voileipien lisäksi myynnissä on erilaisia käsitöitä; käsin tehtyjä ranne- ja kaulakoruja, Tikaka nimellä tunnettu taiteilija myy itse tekemiään kortteja, ja Sielunsiveltimen Thor Eerik ja Alan K.K. pitävät kuvataidenäyttelyä ja taidemyymälää. Lisäksi Sielunsivellin pitää yhteisömaalaustyöpajaa, jossa ihmiset saavat tulla itse kokeilemaan maalaamista. Thor Eerik soittaa ihmisten iloksi myös akustista kitaraa naamio päässä, taiteilijapersoonana Cosmic Fool. Naamioitunut leppoinen kitaristi tuntuu olevan varsinkin lasten mieleen. 


KUVA: STUDIO SIILO KULTTUURIVOIMALA RY / LOTTA NURKKALA

 

Samankaltaista maalauspistettä pitää myös Kulttuurivoimalan Christian Mauchauffée, joka maalaa itsekin paikan päällä lämpimässä  ulkoilmassa. Monet katsojat käyvät ihailemassa Christianin kädenjälkeä, ja tämä innostaa useampia ihmisiä myös kokeilemaan maalaamista itse. Sami Hänninen pitää paikalla potrettiparkkia, jossa ihmiset saavat käydä valokuvauttamassa itsensä. Päälavalta hieman syrjemmässä Jussi Alaraasakka ja Petri Miettinen pitävät elektronisen musiikin pistettä, jossa niin ikään ihmiset voivat käydä itse kokeilemassa tiskijukan taitojaan. Nappulat ovat jälleen kerran kovasti varsinkin lasten mieleen. Energisimpänä työpajana paikalla on Underground Movesin katutanssijamit, joka villitsi menoa positiivisesti. 


KUVA: STUDIO SIILO KULTTUURIVOIMALA RY / LOTTA NURKKALA

Noin tunnin välein päälavalle astelee elävän musiikin esittäjiä. Aloituspuheen jälkeen lavalla nähdään ensimmäisenä kanteletta soittava ja  laulava Katri Kangas. Tämän jälkeen esiintyy Karoliina Inkilä, joka soittaa ukulelella mm. metallicovereita. Kulttuurivoimalan oma duo Pia ja Paavo soittavat akustisesti popmusiikkicovereita. Duo Pula Ulapalla musisoi kauniisti sähkökitaralla ja koskettimilla. 

Tapahtuman lopuksi Jussi ja Pete siirtävät elektronisen musiikin välineensä päälavalle ja soittavat keikan The Andruids -bändinä, jonka jälkeen loppujamit alkavat. Ihmiset innostuvat rummuttamaan ja tanssimaan konemusiikin siivittäminä ja saippuakuplat täyttävät kentän. Yksi ihminen jonglööraa. Vahva yhteisöllisyys on aistittavissa ilmassa ja kaikilla vaikuttaa olevan hauskaa. Talkoohengessä tehty työ on kantanut hedelmää ja tapahtuma on onnistunut. Iloon on syytä, ja näihin tunnelmiin on hyvä palata jälleen ensi kesänä.