Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Toppilan Taiteiden Yö 2018

Lisätty 17.09.2018

Oulun Taiteiden Yötä juhlittiin 16.8.2018. Vuosittainen tapahtuma muuttaa yhden illan ajaksi Oulun koko kaupungin kokoiseksi kulttuuriareenaksi. Joka nurkan takaa löytyy erilaista valloittavaa nähtävää ja koettavaa. Viime vuosina myös Toppilan katukuvassa on voinut törmätä värikkääseen kulttuuriosaamiseen Taiteiden Yön aikana niin valokuvan, musiikin, kuin kuvataiteenkin voimin. Tässä kuvausta tämän vuoden tapahtumasta.

 


Iltapäivä käynnistyi Koskelan suuralueen asukastupa Alvarissa, jonne Kulttuurivoimala avasi Toppila-aiheinen valokuvanäyttelyn. Yhteisökehittäjä Petri Miettinen avasi näyttelyn lyhyellä puheella. Kahdentoista valokuvaajan ottamat kuvat ovat nähtävissä syyskuun loppuun saakka. Jokainen kuvaaja on saanut vangittua kuvaansa omannäköisensä palan Toppilasta, ja näin ollen näyttely on kokonaisuudessaan hienon vivahteikas eri väreineen ja tunnelmineen.
”Laitoimme mainosta sosiaaliseen mediaan ja kauppojen ilmoitustauluille, että keräämme Toppila-aiheisia kuvia näyttelyä varten. Halukkaat kuvaajat olivat sitten itse meihin yhteydessä. Kuvia tuli yhteensä noin kolmisenkymmentä.” näyttelyn kuratoinut Miettinen kertoo.

 


Kulttuurivoimalan Veturitallin edustalla alkoi kahdelta Veturitalli Väreissä -tapahtuma. Nimi on oikein kuvaava; Veturitallin ulkoseinille ja aidalle oli ripustettu sekä valokuva- että kuvataidetta, joilla oli saatu aikaan oikein värikäs ja vastaanottavainen tunnelma. Sisätiloissa oli nähtävissä Sami Hännisen teos, joka oli ehkä sarkastisestikin nimetty ”videotaideteokseksi”. Pihalle oli tuotu myös esille tauluja, kortteja, pinssejä, tarroja ynnä muuta käsin tehtyä suurempaa ja pienempää taidetta. Myös tapahtumavieraille oli tarjolla aktiviteettia taiteen parissa, kun Sielunsivellin piti paikalla yhteisömaalauspistettä, jossa jokainen sai käydä itse kokeilemassa maalaamista. Paikalta löytyi myös potrettiparkki, jossa ammattivalokuvaaja kierteli ottamassa ihmisistä henkilökuvia ulkomiljöössä. Oman henkilökuvansa ihmiset saivat digitaalisena sähköpostiinsa. Veturitallin seiniltä löytyi myös Ellen piirtämien line-art -kuvien näyttely, joiden kopioita jaettiin myös lapsille värityskuviksi.


 


Musiikillisesta annista vastasivat Pia Olkoniemi, Jsusi ja Hazardikarhuko. Heleä-ääninen Pia vangitsi tapahtuman alussa kuulijat pauloihinsa akustisen kitaramusiikin saattelemana. Jsusi oli äänittänyt Toppilan elämän ääniä ja tehnyt niistä ambient-henkisen musiikkiteoksen. Tällä äänimaailmalla Jsusi korosti hienosti Taiteiden Yön Toppilan värikästä katumaisemaa. Berliinissäkin tänä kesänä useassa eri yhteydessä esiintynyt Hazardikarhuko soitti jännittävää musiikkia käyttäen erikoisella tavalla mm. loopperia ja kirjoituskonetta efektien luomiseen, päättäen tapahtuman loppuillasta kokeellisella musiikki- ja ääniteoksellaan.


Tapahtuma keräsi noin kuusikymmentä uteliasta kävijää.