Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kulttuurisiilo

 

Kulttuurivoimala - Culture Power Station ry:n tarkoituksena on muuttaa Meri-Toppilassa sijaitseva Toppila oy:n entinen siilorakennus yhteisötaiteen kehittyväksi keskukseksi. Muutos on tarkoitus toteuttaa pohjautuen kulttuuriekologiseen suunnitelmaan, asukasyhteisön ja hankkeeseen liittyvän yhteisön voimin. Kulttuurisiilon korjaus- ja muutossuunnitelman on laatinut arkkitehti Heikki Riitahuhta. 


Kulttuurisiiloa kunnostetaan rinnakkain rakennuksessa tapahtuvan kulttuuritoiminnan kanssa.
Kulttuurisiilo on yhteisötaideteos, joka syntyy pitkäjänteisenä, avoimena ja yhteisöllisenä prosessina.

Oulun kaupunki on myöntänyt Toppilan siilorakennuksen varauksen Kulttuurivoimala - Culture Power Station ry:lle. Ehtona on ollut, että varaaja esittää alustavan suunnitelman 2009, ja käyttö alkaa syyskuussa 2011.

 

Katso tästä: Kulttuurisiilon ääni- ja valoinstallattio vuodelta 2009

Katso tästä Heikki Riitahuhdan laatima korjaus- ja muutossuunnitelma: Kulttuurisiilo - Käyttötarkoituksen muutos ja kulttuuriekologinen korjaussuunnitelma

SIILON HISTORIAA

 •  Alvar Aallon Ouluun vuonna 1931 valmistunut oy Toppilan hakesiilo oli ensimmäinen Alvar Aallon suunnittelemista teollisuuskohteista.
 • Hakesiilo jäi tyhjilleen vuonna 1985 Kajaaniyhtiön suljettua Toppilan sellutehtaan.
 • Kun aluetta kaavoitettiin uudelleen asuinalueeksi 1990-luvun vaihteessa,  keskeisimmät teollisuusrakennukset, mukaan luettuna hakesiilo, merkittiin suojeltaviksi. 

 • Vuosien 1995 – 2008 aikana siiloon suunniteltiin asuntoja. Viimeksi uskonnollinen yhteisö suunnitteli rakennukseen kappelia. Kappelista on tehty arkkitehtiopiskelijoiden voimalla kunnostusrakentamisen suunnitelma. Yhteisö vetäytyi hankkeesta 2007.

 • Vuonna 2009 Kulttuurivoimala – Culture Power Station ry käynnisti kunnostusrakentamishankkeen siilon kunnostamiseksi Kulttuurisiiloksi – yhteisötaiteen ja -kulttuurin keskukseksi.

 • Kulttuurivoimala vuokrasi Kulttuurisiilon 2010 alusta hankkeen toteuttamiseksi. Vuonna 2009 arkkitehtiopiskelija Heikki Riitahuhta teki rakennukseen kunnostusrakentamissuunnitelman.

 • Vuoden 2010 alusta Kulttuurivoimala alkoi tehdä rakennuksessa purkutöitä tilojen saamiseksi paremmin toiminnalliseen käyttöön. Töitä on tehty palkkatuella palkattujen henkilöiden ja vapaaehtoisten voimin. Siiloista on tyhjennetty niissä ollut hake ykkös-siiloa lukuunottamatta, jossa säilytetään siellä ollutta haketta piha-alueen maa-ainekseksi. Rakennuksesta on purettu vaakakuljettimen rakenteita, yksi pieni tiilihuone, ja kolmos-siilon kulkutaso.

 • Siiloa on kunnostettu tekemällä alakerran ruutuikkunat alkuperäisten ikkunoiden mallin mukaisesti kaikkiin ikkunoihin, asentamalla ylimmän kerroksen ikkunat, asentamalla aurinkolämmitin alakerroksen seinään, rakentamalla tuulikaappi ja katos tulevan pääsisäänkäynnin eteen. Siilon katolla olevan konehuoneen seinään on kiinnitetty Kulttuurivoimalan käytössä olevan internetyhteyden langaton linkki.

 • Kulttuurivoimalan avajaiset järjestettiin 19.3.2009. Silloin ympäristön asukkaat sytyttivät n. 300 kynttilää rakennuksen ympärille ja Michael Edgerton teki rakennuksen muutosta kuvaavan äänitaideteoksen, joka oli yleisön kuultavissa avajaisten ajan. Rakennuksen päädyssä olevassa mediaikkunassa esitettiin sellutehtaan historiaan liittyviä valokuvia.

 • Avajaisten jälkeen Kulttuurisiilossa on ollut Pulurock -konsertteja kahtena vuonna 2014-2015, Silo´s Open Day -tapahtuma 2014-2017, Nuorten taidepäivät 2015. Lisäksi Siilossa on pidetty seminaareja, taidenäyttelyjä, konsertteja ja erilaisia äänikokeiluja. Yksittäisiä kiinnostuneiden järjestämiä tapahtumia on ollut joitakin.

 • Antti Maasalon aurinko- ja tuuliteoksia on  ollut esillä siilon pihalla vuodesta 2016 lähtien.